Säynätsalon kunnantalon keskuspiazzaa reunustavat idässä kunnan valtuustosali, etelässä kirjasto, lännessä asunnot ja vierashuoneet ja lopuksi pohjoisessa asunnot ja kunnanvirastotilat. Kirjastoa ja asuntoja on kahdessa kerroksessa ja ”katutasossa” – kerrosta piazzaa alempana – on vielä liiketiloja. Alvar Aalto on taloa suunnitellessaan halunnut korostaa näiden eriroolisten tilojen omalaatuisuutta sijainnin lisäksi myös materiaalivalinnoissa, pintakäsittelyissä ja yksityiskohtien runsaudessa. Valtuustosalissa yksityiskohtia on eniten mutta esimerkiksi liikehuoneistot ovat hyvin karuja. Asunnotkin ovat hyvin tavallisen kerrostaloasunnon oloisia. Asuntopuolenkin käytävä ja rappu ovat ihan mielenkiintoisia.

Kun nyt muutan asumaan pohjoissiipeen, niin ajattelin dokumentoida vähän tuotakin puolta. Pitäisi kyllä nytkin pakata ja kasata tavaroita, mutta ehtiihän tuota vielä 🙂

Kuvat puhuvat tietysti puolestaan ja liitän niitä tähän muutamia. Mitään kovin ihmeellistä asunnossa ei siis ole. Talo on kuitenkin suojeltu kokonaisuudessaan ja asunnotkin on säilytetty – ja osin palautettukin – alkuperäiseen asuunsa. Minunkin asuntoni oli välillä kunnanviraston käytössä, kun huoneita tarvittiin enemmän. Asunto oli jopa jaettu kahdeksi erilliseksi toimistotilaksi, josta jälkiä ja viitteitä näkyy vielä ennallistamisen jälkeenkin. Keittiössä on esimerkiksi kaksi pientä lämpöpatteria vierekkäin, eikä yhtä isoa. Juuri tuosta kohdasta oli asunto halkaistu kahtia. Kivinen kkunalauta on paikattu yhtenäiseksi ja ennalleen. Vaatehuoneessa on ollut toinen sisäänkäynti, mutta ennallistaminen on tehty todella huolellisesti ja siististi: vain vanhoja rakennuspiirrustuksia tutkimalla tajuaa oven sijainnin.

Asuntopuolelta ei ilman kunnan avaimia pääse julkiselle puolelle, mutta kun kiertää talon toiselle puolelle, voi käväistä aamukahvilla omalla piazzalla 🙂